Új jelszó kérése
Termékajánló
Hírek
2015.05.14 23:59
2013.03.05 15:28
2012.04.26 20:25
2011.05.17
2011.05.12
Hírlevél
Pénznem váltás
Szavazás
Milyen termékcsoportot bővítsünk az áruházban?
Munkavédelem
Hegesztés-forrasztástechnika
Kerekek-görgők
Elektromos kiegészítők
Lámpák, LED világítás
Mindegyik
Másra vagyok kíváncsi

Hírek

2009.12.17
Akkukról röviden

Akkumulátorok közti különbségek, felhasználási tanácsok

  

Nikkel Cadmium, (NiCd) és Nikkel Metal-Hibrid (NiMh)

Hátrányai:

 • Önkisülés: ha teljesen fel is töltött állapotban teszi is el a felhasználó a gépet, abban az esetben is 3-4 hónap alatt teljesen lemerül. Kisüti önmagát. Kb: 30% a kapacitás vesztés havonta.
 • Az akkuk súlya nehezebb, nagyobb, mint egy Lítium Ion akkué.
 • Memória effektus lép fel: a gyakoribb részlegesen való töltés után, (általában 3-5 órát kell tölteni teljesen lemerült állapotból) vagy minimális-közepes töltöttségre való rátöltést megjegyzi az akkumulátor és azt a ciklust veszi 100%-nak a következő töltésnél, és addig is engedi lemeríteni az akkut a következő használatkor. Két példa erre:

 1. A felhasználó 100%-os töltöttséggel tette el a gépet, de pl. 4-5 hónapig nem vette elő, de mikor előveszi, mert gyorsan kell használnia egy munkához, azt veszi észre, hogy teljesen lemerült, meg sem mozdul a gép, elkezdi tölteni, de nem várja meg a 3-5 órás töltési időt, majd 1-2 óra múlva leveszi a töltőről, és elkezd dolgozni. Nem vesz észre semmi különbséget, pedig pl. ha 60%-ra lett feltöltve ennyi idő alatt az akku, ugyan teljesen le lehet meríteni, de később egy 3-5 árás töltéssel is csak 60%-ra tölti vissza a töltő az akkut, mert a megelőző töltést vette 100%-nak, ami valójában csak 60% volt.
 2. A felhasználó tudja, hogy nagyobb munka miatt szüksége van a teljesen feltöltött akkura, így felteszi 3-5 órat tölteni, pedig van még az akkuban töltés, félig vagy minimális töltés is, de van. Nincs kisütve. Az akku megjegyzi azt az állapotot, ahonnan el lett kezdve a töltés, pl: 20% töltés volt benne, feltölti a hiányzó 80%-i töltést, de a 80% veszi 100%-nak. Így használatkor már a 20% töltöttség elérése közelében fogja teljesen lemerültnek látni a gépet, holott még lenne 20% töltöttség, de nem lehet azt már később azt kihasználni, és végül a megvásárláshoz képest 2-3 év alatt azt veszi észre a felhasználó, hogy tölti 3-5 órát az akkut, de nagyon gyorsan lemerül. Ami valójában a helytelen használat miatt következett be, ugyan úgy, mint az első példa esetében.

 

Használati tanácsok a hosszú élettartam érdekében: 

 1. Megvásárláskor és mindig teljesen merítsük le, akár befőttes gumit tegyünk a ravaszra, hogy üresjáratban dolgozzon a gép, majd az első 3-4 alkalomnál, mikor teljesen lemerült 12-13 órát töltsük megszakítás nélkül.

 2. A további töltéskor is mindig teljesen lemerített állapotban kezdje le tölteni, de elég 3 maximum 5 órát tölteni. Több időre ne hagyja fent a töltőn, mert nem kapcsolja ki a töltést, túl lesz töltve, ami többszöri alkalomnál szintén károsítja az akkuban lévő kémiai vegyületek feszültség megtartási képességét. (kivéve, ha gyorstöltője van, mert az automatikusan csepptöltésre vált)

 3. Amennyiben helyesen tölti az akkut, kb. 4-5 év lehet az élettartama az akkumulátornak.

Ép házzal rendelkező akkumulátort nálunk újracelláztathatja, ami nagyobb teljesítmény és korszerűbb technológia esetén is olcsóbb, mint a gyártók által tartozékként árult akkumulátorok.


 

Lítium Ion (Li-Ion)

 Előnyök: 

 • Nincs önkisülés (minimális: havi 1%)
 • Nincs memória effektus
 • Bármikor tölthetők, nem kell lemeríteni, nem kell a töltés időre odafigyelni.
 • Rövidebb töltési idő: 30 perc alatt kb: 80%, másfél, max. 2 óra alatt 100%.
 • Kisebb és könnyebb akkuk
 • Erősebb, nagyobb nyomaték leadási arány (nagyobb áramleadási teljesítmény a korszerű hűtésnek köszönhetően)
 • Akkuk élettartama hosszabb: kb. 5-7 év.
 • Elektronikus töltés szabályozás: nem lehet túltölteni, mert ha fel van töltve az akku, kikapcsolja a töltést automatikusan.

Használati tanácsok:

 • Nem kell odafigyelni, sem a töltési ciklus hosszára, sem a kisütésre, mert rá lehet tölteni, akár 5-10 perces töltési idővel is.
 • Ne tegye ki tartósan 0C° fok alatti hőmérsékletnek, mert akkor hamar elveszíti a töltöttséget. Ekkor is újból vissza lehet tölteni, mert ez nem károsítja az akkut, csak lemeríti a tartós hideg.

 

Barkácsolóknak vagy tartós és intenzív igénybevétel esetén is egyaránt a Lítium Ion technológiás akkus gépeket ajánljuk, ami ugyan drágább, mint a NiCd akkus gép, de tartósabb, több évvel hosszabb élettartam és a töltésre sem kell odafigyelni. Így idő előtt nem használódik el az akku! Befektetett pénze így pár év alatt megtérül!

Webáruház készítés